COP15 —Har vi ikke lige været til COP? — Jo — men det var for klimaet, nu kommer den for naturen. Og den er mindst lige så vigtig. Du kan blive klædt på til at følge med her.

I løbet af de sidste ti år er det lykkedes de knap 200 lande at opfylde 0 af de 20 mål for at redde naturen, de var enige om at nå. Nu prøver de igen.

Gerd Maria May
6 min readDec 5, 2022

Af: Gerd Maria May

Her er fem ting du skal vide om mødet, hvor vi skal beslutte, om vi vil redde naturen

COP27 er knap afsluttet i Egypten inden den næste COP byder indenfor til et forsøg på at enes om nye fælles mål. Denne gang er det ikke for klimaet, men for naturen. COP15, der bliver afholdt i Montreal i Canada fra d.7.-19.12. er den anden af de tre COP’er, der bliver afholdt i FN-regi med det mål at forsøge at enes om mål for, hvordan vi bedst sikrer os, at der er styr på klima, biodiversitet og ørkendannelse fremover.

Vi er midt i den sjette masseuddøen, og arter uddør i et tempo, der ikke er set siden dinosaurerne forsvandt. Forskerne er enige om, at det skyldes menneskelig handling. Alligevel er det svært at enes om, hvordan vi skal stoppe udviklingen. For ti år siden enedes man om 20 fælles mål, man ville sigte mod for at sikre fremtidens biodiversitet. I dag kan man så konkludere, at ingen af de 20 mål er nået. Derfor er det med en noget bitter smag i munden, at de knap 200 lande igen sætter sig til forhandlingsbordet.

WILDFIRES IN THE BRAZILIAN PANTANAL, MARSH DEER WOUNDED BY FATAL BURNS IN WILDFIRES BEING ATTENDED BY VOLUNTEERS AND VETERINARIANS https://climatevisuals.org/search/?searchQuery=biodiversity&searchInGroup=on

Men ikke desto mindre er der en forhåbning om at netop denne COP bliver et vendepunkt. Eksperter peger på, at COP15 kan blive det samme, som klimatopmødet i Paris var for Klima-COP’en. — Det var her, man blev enige om at sigte mod en maksimal gennemsnitlig temperaturstigning på 1,5 grader.

Montreal-mødet skal stoppe den sjette masseuddøen

Delegerede fra knap 200 lande og en lang række NGO’er og lobbyister — i alt ca 10.000 mennekser strømmer i disse dage til Montreal for at mødes i de kommende dage for at forsøge at lave en ti-årig aftale, der skal forpligte landene på at arbejde for at beskytte naturen og begrænse de skader, som menneskerne har påført dyr, planter og øko-system.

Jeg har samlet fem ting, som jeg synes, er gode at vide, hvis du skal dække COP’en, eller blot gerne vil føle dig klædt på til at følge med i udviklingen i den canadiske storby.

TECHNICIAN CHECKING THE SETTLED CORALS IN A CORAL NURSERY, TESTING DIFFERENT CORAL FAMILIES GROWTH IN DIFFERENT ENVIRONMENTS. https://climatevisuals.org/search/?searchQuery=biodiversity&searchInGroup=on

1. Hvad er COP15?

Har vi ikke lige læst om en COP? — Jo — men mens COP27, der netop er afsluttet i Egypten er kendt som klimatopmøde, er COP15, der begynder d.7.12 i Montreal et topmøde om biodiversitet — også kendt som naturens topmøde.

COP15 er det 15. såkaldte partsmøde mellem landene under FN’s konvention om biodiversitet. Konferencen blev afholdt første gang i 1992. Dette topmøde bliver kun afholdt engang hvert tiende år. Sidste gang var i Japan i 2010. Derudover mødes parterne ca hvert andet år for at sikre fremgang.

COP15 skulle have været afholdt i 2020 i Kina, men på grund af corona-restriktionerne er konferencen blevet udskudt to år og afholdes altså nu i Canada i stedet for i Kina, men stadig under kinesisk ledelse.

Biodiversitetskonventionen har tre hovedformål:

  • at sikre bevarelse af biodiversitet
  • at sikre bæredygtig anvendelse af naturressourcerne
  • at sikre en ligelig fordeling af biodiversitetens udbytte

2. Hvad er på spil til COP15?

COP15 er historisk vigtig, da målet her er at vedtage en aftale, der skal rammesætte den globale kollektive indsats for at standse og vende tabet af biodiversitet inden 2030. I den nye aftaletekst er der mulighed for at få de emner med, hvor biodiversitet og klima overlapper.

Vi er ifølge forskerne i gang med den sjette masseuddøen. Kloden mister plante- og dyrearter i en hastighed, der ikke er set i millioner af år. Faktisk er det ikke gået så hurtigt med at afvikle arter de sidste 66 millioner år. Dengang var det med al sandsynlighed en meteor, der ramte jorden og på den måde udslettede blandt andet dinosaurerne. Lige nu er vi på vej i samme retning, men denne gang er det os selv og ikke en meteor, der er skyld i udviklingen. Det er vores forbrug af jordens ressourcer, der hver dag afliver nye dyre- og plantearter.

På årets COP håber mange, at årets møde vil kunne sammenlignes med klimatopmødet i Paris i 2015. Her besluttede man, at man sammen vil kæmpe for at holde den gennemsnitlige temperaturstigning under 1,5 grader. Håbet er, at man på årets møde i Montreal når frem til en sammenlignelig forpligtende tekst, der blandt det vigtigste vil føre til, at man sammen vil kæmpe for at stoppe afviklingen af dyre-og plantearter.

3. Hvad er svært at blive enige om?

Ligesom på det netop overståede COP27 — klimatopmødet — er det penge, der er i centrum. Landene skal blive enige om, hvem der skal betale, og hvem, der har ret til at tjene penge på naturen. Tyskland er pt det eneste land, der har meldt ud, hvordan de vil støtte arbejdet. De planlægger at spendere $1bn på at sikre biodiversiteten.

4. Hvad er 30x30?

Måske har du hørt termen “30x30” omtalt i forbindelse med biodiversitets COP’en. Det betyder helt kort, at man vil sigte på en aftale, hvor man fremover lover hinanden at finde 30% af jordens land og hav-areal inden 2030.

5. Hvad kan vi håbe vi på?

En god aftale er ligesom ved COP27 en balancegang. Sættes målene for højt, bliver de ligegyldige, for så vil ingen tage dem seriøst, men er de for uambitiøse bliver de ligegyldige. Samtidig skal der finansiering med, ellers nytter det ingenting. En god aftale vil derfor formentlig af mange blive opfattet som en, hvor man burde være gået længere. Men er der penge med, og nikker forskerne i enighed, må vi nok være tilfredse.

Gode steder at blive klædt på med baggrundsviden og følge med:

  1. Verdens skove: Verdens skove er en dansk miljø-organisation, der arbejder målrettet på at bevare eller skabe skove, der er rige på biodiversitet, støtte oprindelige folk, der lever i skovene og at engagere befolkningen i arbejdet med at bevare naturen.

De har lavet en meget let tilgængelig og relevant oversigt over, hvad man bør vide om biodiversitet. Den kan du se her:

2. Har du tid og lyst til at gå lidt mere i dybden, så kan du læse bogen; The Sixth Extinction, der er skrevet af Pullitzerpris vindende journalist Elisabeth Kolbert. Elisabeth Kolbert skriver så det er en leg at tillære sig nye perspektiver på noget så deprimerende som den sjette uddøen. Hun tager læseren med på sine egne rejser med eksperter ud i naturen på jagt efter de sidste eksempler af forskellige arter. Ff er hun på jagt efter en lille frø, der pludselig ikke fylder flodbredden som de plejer, men istedet nu er på hotel i forsøget på at bevare den sidste rest af arten.

3. The Guardian. Selvfølgelig må jeg nævne The Guardian her. Igen vælger de tydeligt at prioritere klima-stoffet. Også på forsiden. Og de formår igen at fortælle let og interessant om et svært emne som et møde om biodiversitet. Læs evt med her:

4. Leonardo DiCaprio — Ja skuespilleren. — Han er ikke blot skuespiller, men har i høj grad kastet sig ind i kampen for klimaet. Under COP15 har han lovet, at han vil opdatere løbende om udviklingen på mødet. Og det er ikke blot en lille skare, der kan bliver klogere på klimaet her. Skuespilleren vi lærte at elske inden han gik ned med Titanic, har knap 20 mio følgere bare på Twitter. — Og er du der ikke endu, kan jeg anbefale dig at hoppe med.

5. THE VOX.com Det amerikanske medie, der er kendt for at være gode til at forklare svært stof har også her lavet en rigtig fin gennemgang af, hvordan man kan forstå hvad COP’en går ud på og hvad der er på spil. Du kan formentlig blive klogere ved at læse med her:

https://www.vox.com/down-to-earth/2022/12/4/23483960/cop15-biodiversity-conference-montreal-convention-on-biological-diversity

--

--

Gerd Maria May

Founder of Room of Solutions. Believes that journalism is a part of the solution. The climate debate is the most important thing to help improve.