En fiasko for fremtiden men med et strejf af retfærdighed for fortiden

COP27 er nu endegyldigt slut. De mange tusinde deltagere er rejst hjem — også de 636 lobbyister fra olieindustrien, der kan rejse lettede hjem til en hverdag med olie, kul og gas, der fortsætter som den plejer.

Gerd Maria May
4 min readNov 21, 2022

Af: Gerd Maria May

At det rent faktisk lykkedes at få alle lande til at enes om, at der oprettes en klima-fond ved COP27 var en overraskelse. De hårdest ramte og fattige lande har længe ønsket hjælp fra de rige lande til at dæmme op for de klima-katastrofer, der med kortere og kortere intervaller rammer dem. I Egypten var det særligt Pakistan, der gik forrest i forhandlingerne. Og med sommerens voldsomme oversvømmelser og de tusindvis af døde og millioner af hjemløse pakistanere, var der meget konkrete billeder på bordet, når beslutningerne om at hjælpe kollektivt skulle træffes. Når det alligevel var en overraskelse, at der nu er en fond på vej med hjælp til fremtidige lignende situationer, handler det ikke bare om en generel modvilje mod at betale for noget, man måske kan slippe for at bidrage til. Men fordi det egentlig allerede var besluttet, at det ikke var de riges ansvar at rydde op efter CO2-udledningernes konsekvenser. Det ligger nemlig i aftalen fra Paris, hvor man til gengæld enedes om at stile mod at holde den gennemsnitlige temperaturstigning under 1,5 grader.

En afgørende årsag til, at det rent faktisk lykkedes at lande aftalen om 1.5 graders stigning ved COP’en i Paris handlede nemlig netop om, at de rige lande fik lovning om, at man ikke skulle tale om, hvor skylden for klima-krisen lå. Men med den nye aftale i Egypten er man gået på kompromis med netop det. Og det fortæller måske meget godt, hvordan FN-systemet arbejder. Det er de små skridt og en lille indrømmelse ad gangen. Det går sindssygt langsomt, men til gengæld er alle med, når aftalerne endelig landes.

Loss and damage fund

Aftalen om en Loss- and damage — fund er et skridt i mod retfærdighed, hvis man kan tale om det i denne situation. I hvert fald er det et forsøg på at omfordele nogle ressourcer, så de rige lande kan hjælpe de fattige lande, der generelt bliver hårdest ramt af de klimaforandringer, som de rige lande har bidraget mest til at skabe.

En af knasterne i forhandlingerne har været at definere, hvem der er rige og hvem der er fattige. Fx er både Kina og Saudi-Arabien opført som fattige lande. Det er de, fordi de reelt var fattige dengang definitionerne blev indført, men jo næppe kan kaldes fattige i denne sammenhæng. Derfor var det afgørende for mange lande, at hjælpen bliver specifikt målrettet dem med de største behov og ikke blot bliver delt ud til alle de lande, der har definitionen u-land klistret på. Det nåede man til enighed om. Men hvem der skal betale hvor meget og hvornår svæver stadig lidt i det uvisse. Det er ambitionen at nå frem til en aftale om det på næste års COP.

Ingen stop for udledning

Selvom det af mange ses som en stor sejr, at der nu endelig er en fond, der forpligter de rige lande på at hjælpe de fattige lande, er det samtidig en reel overvejelse, hvad det vil betyde, at ressourcerne blive brugt på at rydde op i stedet for at forebygge.

I aftalen lykkedes det ikke at få skrevet ind, at man skal stile mod at udfase brug af fossile brændstoffer. Det var særligt Rusland og Saudi Arabien imod. Over 80 lande bakkede ellers op om at udfasning af fossile brændsler skulle med i teksten, men Rusland og Saudi-Arabien nægtede og blokerede ifølge observatører for formuleringen på lukkede møder søndag aften.

Idéen om at udfase alle fossile brændsler frem for blot kul, som det blev vedtaget sidste år, kom fra Indien ved topmødets begyndelse. Men det var simpelthen for langt at gå for i hvert fald Rusland og Saudi Arabien, og derfor kunne det ikke komme med i teksten i år.

Fire ting, du skal vide om COP27-aftalen:

  1. Der er indgået en aftale om en fond, hvor de rige lande forpligter sig til at hjælpe de fattige lande med at håndtere konsekvenserne af klimaudfordringerne.
  2. Der er IKKE indgået en aftale om, at det er et mål at udfase fossile brændstoffer.
  3. Der er IKKE lavet en forpligtende plan for, hvordan alle de rige lande skal betale til fonden.
  4. Det er stadig et mål at holde den gennemsnitlige temperaturstigning under 1.5 grader. Det er der dog stort set ingen, der tror på, reelt er muligt.

Er du mere nysgerrig, så følg fx med her:

1. FN fortæller selv om de opnåede resultater. Du kan både dykke dybt ned i de enkelte emner, og du kan skimme de opnåede aftaler via linket her:

https://unfccc.int/news/cop27-reaches-breakthrough-agreement-on-new-loss-and-damage-fund-for-vulnerable-countries

2. The Guardian har dækket COP27 meget detaljeret og forklarende. De har samlet det meste via linket her:

3. BBC samler let og elegant op med fem take aways, der både guider gennem facts og en mere analyserende gennemgang af resultaterne fra årets COP.

https://www.bbc.com/news/science-environment-63693738

4. Bloomberg Green har været gratis at tilgå under hele COP27. Det har blandt andet betydet daglige nyhedsbreve og under slutningen også en minut-til minut — opdatering fra de sidste aftaler.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-21/how-cop27-ended-with-success-on-climate-justice-and-failure-on-emissions?cmpid=BBD112122_GREENDAILY&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_term=221121&utm_campaign=greendaily

5. Ekstra Bladet har lavet en rigtig god opsummering af COP27. Her forklarer de meget pædagogisk både om, hvad der er indgået af aftaler, hvad der er på spil, og har gode faktabokse med om, hvad fx fossile brændstoffer er.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/fn-klimaaftale-naar-i-maal-til-sidst-efter-intens-slutspurt/9519958

--

--

Gerd Maria May

Founder of Room of Solutions. Believes that journalism is a part of the solution. The climate debate is the most important thing to help improve.